Rizoto s jablky a vínem
Suroviny
- 140 g Jablka
- 90 g Máslo čerstvé
- 60 g Cibule
- 400 g Rýže loupaná
- 60 g Sýr Parmezán
- 50 ml Citronová šťáva
- 90 ml Víno bílé
- 30 ml Olej olivový
- 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 882 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1485 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 50 mg
- Draslík 522.6 mg
- Vláknina 12132.2 mg
- Vitamín A 12132.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme.
-
2
Jablka povaříme 1 minutu ve vroucí vodě, poté vyjmeme a pokapeme vínem a citronovou šťávou. Olej s máslem rozpálíme a 2 minuty na něm smažíme cibuli a česnek, poté přidáme rýži a smažíme další 2 minuty. Vmícháme jablka a zalijeme 125 ml vývaru, postup opakujeme vždy po vstřebání veškerého vývaru. Do uvařené rýže vmícháme smetanu a sýr. Odstavíme z plotny a necháme 5 minut odležet. Dochutíme solí a pepřem.