Hanácké koláče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Olej stolní
  • 40 g Droždí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 5 polévková lžíce Povidla švestková
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 937 kcal
  • Sacharidy 135 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 429 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 295.4 mg
  • Draslík 285.6 mg
  • Vláknina 8549.2 mg
  • Vitamín A 8549.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si kvásek z vlažného mléka a droždí. Do jiné nádoby nasypeme mouku, cukr, citronovou kůru, sůl, žloutky a přidáme olej. Pak přilijeme kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto a necháme vykynout.

  • 2

    Rozdělíme ho na čtyři kusy a každý vyválíme do menší placky.

  • 3

    Do každé zabalíme čtvrtinu tvarohové náplně a znovu vyválíme tlustý koláč o průměru asi 25 cm.

  • 4

    Potřeme jej povidly rozmíchanými s rumem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvilku vykynout.

  • 5

    Dáme péct do mírně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova.

  • 6

    Před dopečením potřeme okraje rozšlehaným vejcem.

Komentáře k receptu