Univerzální plundrové těsto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 500 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 800 g Mouka polohrubá
  • 50 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 47.5 mg
  • Draslík 151.6 mg
  • Vláknina 3255.3 mg
  • Vitamín A 3255.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 152.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.

  • 2

    V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.

  • 3

    Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.

  • 4

    Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.

  • 5

    Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod.

Komentáře k receptu