Letní rýžová pochoutka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Kompot jahodový
  • 200 g Kompot mandarinkový
  • 40 g Pudinkový prášek - kakaový
  • 200 g Rýže loupaná
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Cukr vanilka
  • 2 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 5 dl Víno bílé
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 515 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 52 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 54.2 mg
  • Draslík 141.8 mg
  • Vláknina 3681.3 mg
  • Vitamín A 3681.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 518 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vlijeme vodu a víno. Slabě osolíme, přisypeme cukr a opranou rýži. Necháme rýži 120 minut nabobtnat. Hrnec s rýží postavíme na sporák a přisypeme vanilkový cukr, přidáme vanilku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši stáhneme z ohně, vmícháme do ní jemně nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Kaši nalijeme do ploché nádoby a necháme ztuhnout.

  • 2

    Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek, cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který ještě teplý nalijeme na vychladlou a ztuhlou rýžovou kaši. Opět necháme odležet.

  • 3

    Následně pochoutku nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci bohatě ozdobíme jahodovým a mandarinkovým kompotový ovocem. Těsně před podáváním na porce nastříkáme vyšlehanou šlehačkou a servírujeme.

Komentáře k receptu