Slezská čočková polévka

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 200 g Čočka jedlá
  • 150 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 157 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 25.1 mg
  • Draslík 1014.5 mg
  • Vláknina 35263.8 mg
  • Vitamín A 35263.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do 500 ml osolené vody.

  • 2

    Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Mrkev, celer, petržel a brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm kousky slaniny, pak přidáme a krátce osmažíme nakrájenou cibuli, nakonec přisypeme připravenou zeleninu a také ji krátce osmažíme. Směs promícháme s bramborami, opepříme a osolíme, vlijeme k ní vodu s částečně předvařenou čočkou a vše vaříme doměkka. Polévku na závěr dochutíme octem a solí a podáváme.

Komentáře k receptu