Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 22 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hrubá
  • 10 g Droždí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 3 l Voda pitná
  • 1.2 dl Mléko plnotučné
  • 0.6 dl Mléko plnotučné
  • 5 polévková lžíce Mák mletý
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 526 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 632 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 179.4 mg
  • Draslík 191.7 mg
  • Vláknina 8650 mg
  • Vitamín A 8650 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 300.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.

Komentáře k receptu