Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 500 g Hrášek
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 ml Vývar drůbeží
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Šalotka
  • 3 ks Citrony
  • 1 kg Brambory
  • 2 kg Mořský jazyk
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1407 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 946 mg
  • Bílkoviny 114 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 317.5 mg
  • Draslík 3538.9 mg
  • Vláknina 33153.8 mg
  • Vitamín A 33153.8 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 151.6 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu.

  • 3

    Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí.

  • 4

    Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu.

  • 5

    Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší.

  • 6

    Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích.

Komentáře k receptu