Těstovinový salát s kuřecími játry a hříbkovo-rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 150 g Cibule
- 500 g Játra kuřecí
- 120 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Hříbky čerstvé
- 300 g Těstoviny Spaghettini
- 150 ml Olej olivový
- 350 ml Víno bílé
- 700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 hrst Petržel - nať
- 2 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 8 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 36 g
- Sodík 237 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 287.5 mg
- Draslík 414.3 mg
- Vláknina 4958.2 mg
- Vitamín A 4958.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci si dáme vařit 150 ml bílého vína, ve kterém vaříme sušené hříbky, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Poté houby necháme vychladnout a najemno nasekáme.
-
2
Oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek oloupeme a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V pánvi rozpálíme 3 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a česnek a osmahneme. Na pánev přidáme hříbky, zbytek vína, rajčata i se šťávou a citronovou šťávu. Vše promícháme a vaříme na mírném ohni přikryté pokličkou, až se rajčata rozvaří, což trvá cca 30 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Ke směsi přidáme 100 ml olivového oleje, sůl, pepř a promícháme.
-
3
Odblaníme kuřecí játra, omyjeme je, pomocí papírové utěrky osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi je ve zbytku olivového oleje po částech na silném plameni zprudka osmažíme a vložíme do rajčatové omáčky. Necháme vychladnout do druhého dne.
-
4
Následující den uvaříme špagety v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Těstoviny uvařené al dente scedíme, necháme okapat a ještě horké je smícháme vychlazenou omáčkou z rajčat. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Salát necháme odstát.
-
5
Omyjeme a osušíme bazalku a petrželku. Několik lístků bazalky dáme stranou, ostatní spolu s petrželkou najemno nasekáme a přimícháme do salátu. Nastrouháme pecorino. Upravíme do misek a podáváme ozdobené bazalkou a pecorinem.