Lasagne se špenátem a cherry rajčátky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 600 g Rajčata
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná T 400
  • 300 g Sýr Fontina
  • 300 g Těstoviny Lasagne
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 0.5 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 kg Špenát listový čerstvý
  • 1 polévková lžíce Provensálské koření
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 800 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 877 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 323.3 mg
  • Draslík 2253.9 mg
  • Vláknina 18658.5 mg
  • Vitamín A 18658.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 110.3 mg
  • Vitamín E 7.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme špenát. V hrnci necháme vařit osolenou vodu, špenát 5 minut blanšírujeme. Poté ho vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Tekutinu z něj dobře vymačkáme.

  • 2

    Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno. Omyjeme rajčata, otrháme je ze stonků, pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme, pomocí lisu stroužky prolisujeme.

  • 3

    Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a špenát. Špenát zaprášíme moukou, podlijeme smetanou a mlékem. Dobře promícháme.

  • 4

    Do směsi přidáme česnek a provenskálské koření, vše promícháme, 2 minuty povaříme. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.

  • 5

    Předehřejeme troubu na 180ºC (horkovzdušnou troubu na 160ºC). Do nízké zapékací mísy klademe po vrstvách plátky lasagní, špenát, rajčata, sýr. Vrchní vrstvu tvoří špenát a sýr.

  • 6

    Naplněnou zapékací mísu vložíme do střední části trouby, zapékáme 50 minut. Opláchneme a osušíme petrželku, nasekáme nadrobno. Zapečené lasagne vyjmeme z trouby, upravíme na talíře a podáváme posypané petrželkou.

Komentáře k receptu