Paštika z husích jater s olivami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Játra husí
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 50 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 400 g Vepřové maso pečené
  • 100 g Vepřová krkovička pečená
  • 150 g Salát ledový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Rajčata
  • 3 špetka Sůl mořská
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Jogurt bílý
  • 4 polévková lžíce Olivy nakládané
  • 2 polévková lžíce Husí sádlo
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 781 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 504 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 487.4 mg
  • Draslík 668.4 mg
  • Vláknina 4805 mg
  • Vitamín A 4805 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá husí játra vložíme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali bílý jogurt a odložíme na 1 - 2 hodiny do chladničky. Poté je vyjmeme, odstraníme blanky, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, osolíme, posypeme čerstvě pomletým černým pepřem. Očistíme a omyjeme žampiony, pokrájíme je na plátky, polovinu odložíme. Černé nakládané olivy rozkrájíme na poloviny. Nakládaná sušená rajčata vyjmeme z oleje a krájíme na malé kousky.

  • 2

    Pečené vepřové maso jemně pomeleme spolu s polovinou žampiónů. Do směsi zamícháme sušená rajčata, olivy a druhou část žampionů.

  • 3

    Formu na paštiku - terinu - vytřeme husím sádlem (2 lžíce). Na dno dáme polovinu masové směsi, na ni položíme kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi a uhladíme. Povrch pokryjeme tenkými plátky vepřové uzené slaniny (100 g), formu uzavřeme. Velký pekáč naplníme horkou vodou, do něj položíme formu s paštikou, dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 100°C přibližně 100 minut.

  • 4

    Omyjeme velká masitá rajčata a listy salátu. Čerstvou bazalku s koprem promyjeme pod tekoucí vodou, lístky otrháme. Rajčata nakrájíme na plátky, dáme je do mísy, ochutíme mořskou solí, pepřem, lžící oleje ze sušených rajčat a promícháme s bylinkami.

  • 5

    Paštiku podáváme vychlazenou, obložíme ji listy salátu a marinovanými rajčaty.

Komentáře k receptu