Zapečené kořeněné ústřice plněné pórkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 140 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 g Sůl mořská
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 24 ks Ústřice
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • 1 špetka Šafrán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 33228 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 293.4 mg
  • Draslík 819.2 mg
  • Vláknina 3693.8 mg
  • Vitamín A 3693.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 51.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ústřice vyjmeme z lastur a necháme vychladit v lednici. Prázdné lastury důkladně omyjeme, rozložíme na ohnivzdorné talíře na vrstvu mořské soli.

  • 2

    V kastrolu rozehřejeme máslo a osmahneme na něm za stálého míchání nadrobno pokrájený pórek. Ochutíme solí, pepřem, cukrem a zakryté necháme dusit, ke konci zakápneme citronovou šťávou.

  • 3

    V dalším hrnci přivedeme k varu víno se šafránem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu množství. Smetanu rozmícháme se žloutkem, přidáme k vínu. Mícháme do zhoustnutí, ale již nevaříme. Osolíme a opepříme dle chuti.

  • 4

    Do každé lastury vložíme trochu pórku, na něj rozdělíme ústřice. Přelijeme omáčkou a pod rozpáleným grilem několik minut zapečeme. Poté ihned podáváme.

Komentáře k receptu