Věnec velikonoční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 147 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 5 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 76.4 mg
- Draslík 330.5 mg
- Vláknina 973.1 mg
- Vitamín A 973.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku přesejeme do mísy, vysypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, promícháme rozklepneme 1 vejce, přisypeme cukr, přidáme 10 g másla, vylijeme kvásek a rukama, anebo v kuchyňském robotu, hněteme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout 30 minut. Na moukou vysypaný vál vyklopíme těsto z mísy, prohněteme a připravíme 7 dílů, z kterých utvoříme válečky dlouhé 10 cm. Pečící kovový kruh vymažeme máslem a položíme ho na vymazaný plech. Z prvního dílu uděláme kulatý střed, položíme do středu pečícího kruhu, další díly válečkem na těsto rozválíme, svineme a klademe okolo celého středu. Takto utvořený věnec v kovovém kruhu necháme na plechu ještě kynout asi 15 minut. Vodu rozmícháme s 1 vejcem, potřeme věnec a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 30 minut.
-
2
Upečený věnec vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, sundáme kovový kruh, položíme na kulatý podnos a posypeme moučkovým cukrem.