Krémová polévka z květáku

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 1000 g Květák
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 6 g Pažitka
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 4 plátek Chléb toastový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 295 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 861 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 84.3 mg
  • Draslík 997.7 mg
  • Vláknina 13450 mg
  • Vitamín A 13450 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 131.5 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák očistíme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kousky. Máslo rozpálíme, přidáme cibuli a smažíme 4 minuty.

  • 2

    Květák dáme do hrnce, zalijeme vývarem, 400 ml mléka a vaříme 25 minut. Osolíme a opepříme. Vařený květák rozmixujeme do hladkého pyré.

  • 3

    Toustový chleba natrháme na menší kousky, zalijeme zbytkem mléka, vmícháme rozšlehané vejce, sekanou pažitku. Osolíme a opepříme, přidáme muškátový oříšek.

  • 4

    Ze směsi tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme 3 minuty ve vroucí vodě.

Komentáře k receptu