Žemlový houbovec s uzeným

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 300 g Houby čerstvé
  • 300 g Vepřový bok uzený
  • 60 g Krupice dětská
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Žemle tuková
  • 3 ks Česnek
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 651 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 1284 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 251.7 mg
  • Draslík 695.8 mg
  • Vláknina 4723.8 mg
  • Vitamín A 4723.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 486.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve pokrájíme žemle na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 3 dl mléka, přimícháme krupici.

  • 2

    Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé houby (směs) pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpuštěném másle (20 g) podusíme. Když houby vychladnou, přidáme je k žemli, přidáme ještě žloutky, utřený česnek a uzené maso. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.

  • 3

    Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zamícháme zlehka do houbovce, který dáme do sádlem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, povrch poklademe plátky másla (40 g) a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.

  • 4

    Žemlový houbovec nakrájíme na porce a podáváme teplý.

Komentáře k receptu