Žemlový houbovec s uzeným
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 300 g Houby čerstvé
- 300 g Vepřový bok uzený
- 60 g Krupice dětská
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Žemle tuková
- 3 ks Česnek
- 3 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1284 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 251.7 mg
- Draslík 695.8 mg
- Vláknina 4723.8 mg
- Vitamín A 4723.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 486.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve pokrájíme žemle na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 3 dl mléka, přimícháme krupici.
-
2
Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé houby (směs) pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpuštěném másle (20 g) podusíme. Když houby vychladnou, přidáme je k žemli, přidáme ještě žloutky, utřený česnek a uzené maso. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
-
3
Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zamícháme zlehka do houbovce, který dáme do sádlem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy, povrch poklademe plátky másla (40 g) a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
-
4
Žemlový houbovec nakrájíme na porce a podáváme teplý.