Zvěřinová polévka s jalovcem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Pórek
  • 200 g Celer bulvový
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 200 g Petržel kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Zázvor celý
  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Mrkev kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 5 ks Jalovec
  • 2 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Víno červené
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 784 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 214 g
  • Sodík 204 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 88 g
  • Cholesterol 127.5 mg
  • Draslík 2032.2 mg
  • Vláknina 59941.2 mg
  • Vitamín A 59941.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 108.4 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jalovec, nové koření, bobkový list a pepř rozdrtíme v hmoždíři. Mrkev a pórek očistíme a omyjeme. Celou mrkev dáme do 1 litru čistého zvěřinového bujonu s roztlučeným kořením a pomalu vaříme 15 minut. Pak polévku scedíme, mrkev pokrájíme a vrátíme do polévky, přidáme na kolečka pokrájený pórek, přimícháme 1 dl červeného vína. Vaříme dalších 5 minut a podáváme.

  • 2

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 3

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 4

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 5

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 6

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 7

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu