Párkový salát s nivou
Suroviny
- 300 g Párky telecí
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 2 g Cukr krupice
- 6 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 50 g Petržel - nať
- 30 g Máta
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 200 g Okurky nakládané
- 60 ml Ocet vinný červený
- 120 ml Olej olivový
- 20 ml Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 ks Salát ledový
- 0.5 špetka Chilli paprička sušená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 43 g
- Sodík 952 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 60.8 mg
- Draslík 346.8 mg
- Vláknina 3328.5 mg
- Vitamín A 3328.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí párky uvaříme na mírném ohni, lehce propícháme vidličkou, aby nepopraskaly. Vychladlé je osušíme a nakrájíme na slabá kolečka.
-
2
Všechny druhy sýra nakrájíme nebo nadrobíme najemno, vložíme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené kyselé okurky a párky. V jiné míse připravíme nálev - nasekáme nadrobno petrželku, mátu, zalijeme citronovou šťávou a octem, můžeme přidat půl lžičky cukru, také sůl, pepř a dle chuti chilli. Nakonec po troškách vléváme olej. Dresinkem zalijeme párkovo-sýrovou směs, důkladně promícháme a zakryté dáme do ledničky hodinu odležet.
-
3
Mezitím opereme ledový salát, rozdělíme ho na listy, nejmenší necháme na ozdobu. Na mělké míse utvoříme ze salátu misku a na ní vytvoříme kopeček z vychlazeného párkového salátu. Vrchol ozdobíme zbylými listy. Podáváme s pečivem.