Gravad lax

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Cukr moučkový
  • 120 g Sůl mořská
  • 450 g Losos - filety
  • 2 ks Citrony
  • 12 plátek Chléb toastový
  • 6 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Pepř bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 136 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 7927 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 39 mg
  • Draslík 339.7 mg
  • Vláknina 3748 mg
  • Vitamín A 3748 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme řádně promíchanou směsí z drobně usekaného kopru, mořské soli, drceného bílého pepře a cukru. Na posypaný plátek položíme druhý plátek kůží nahoru, zatížíme talířem takové velikosti, aby byl losos stlačený. Na talíř dáme závaží, nebo alespoň čtyři konzervy a necháme dva dny v chladničce uležet. Každých dvanáct hodin plátky otočíme a přelijeme vylouhovanou šťávou a opět dobře zatížíme.

  • 2

    Po dvou dnech maso vyndáme ze šťávy, nakrájíme na tak tenké plátky (kosým řezem), jak je nakrájený uzený losos. K lososu na talíř přidáme plátek citronu protkaný malou snítkou kopru a servírujeme s toastovým chlebem namazaným máslem a překrájeným na trojúhelníky.

Komentáře k receptu