Alsaský cibulový koláč

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Voda pitná
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 3 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 698 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 494 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 257.6 mg
  • Draslík 258.2 mg
  • Vláknina 5906.8 mg
  • Vitamín A 5906.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 54.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hladké mouky, vejce, másla, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout.

  • 2

    Slaninu nakrájenou na kostičky necháme zesklovatět na pánvi. Přidáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, orestujeme ji, zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladit.

  • 3

    Těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto rozprostřeme cibulovou směs a zalijeme připravenou zálivkou. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

  • 4

    Podáváme s různými druhy salátů.

  • 5

    Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, vmícháme nastrouhaný sýr a nasekanou petrželku. Zálivku okořeníme muškátem, osolíme a opepříme.

Komentáře k receptu