Bramborové žemličky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 42 g Droždí
  • 350 g Brambory
  • 350 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 350 ml Mléko plnotučné
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 509 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 299 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 40 mg
  • Draslík 373.7 mg
  • Vláknina 15070 mg
  • Vitamín A 15070 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.7 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 314.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.

  • 2

    Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.

  • 3

    Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.

Komentáře k receptu