Chřestová polévka se smetanou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Chřest bílý
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 0.25 l Vývar drůbeží
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 308 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 266 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 45.5 mg
  • Draslík 206.1 mg
  • Vláknina 4598.6 mg
  • Vitamín A 4598.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílý chřest oloupeme a nakrájíme na kousky 3-4 cm dlouhé. V hrnci zahřejeme vodu, přidáme sůl, cukr, třetinu másla a kousky chřestu. Vaříme asi 15 minut.

  • 2

    Zbylé máslo rozpustíme v jiném hrnci, přisypeme mouku a necháme ji zpěnit, až zezlátne. Chřest vyndáme z vývaru, jíšku zředíme chřestovým a kuřecím vývarem.

  • 3

    Polévku vaříme asi 10 minut, pak do ní vmícháme smetanu a chřestové hlavičky. Zbylý chřest můžeme upotřebit v jiném pokrmu. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nalijeme do talířů a ihned podáváme.

Komentáře k receptu