Jelení guláš
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 600 g Jelení maso
- 1 kávová lžička Kapary sterilované
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Olej stolní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Tymián sušený
- 0.25 l Smetana 12% (konzumní)
- 0.125 l Víno bílé
- 1 šálek Vývar z hovězích kostí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2709 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 274 g
- Sodík 783 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 312.6 mg
- Draslík 906.7 mg
- Vláknina 3566.4 mg
- Vitamín A 3566.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 68.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou plec bez kostí nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji dosklovita, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji do světlehněda. Nakonec osmahneme osolené a opepřené kousky masa. Přisypeme papriku, majoránku, tymián, přidáme citronovou kůru i šťávu a nasekané kapary. Vše podlijeme vínem a pod pokličkou dusíme do poloměkka.
-
2
Když je šťáva téměř vysmahlá, zaprášíme ji moukou, přidáme kyselou smetanu a tolik vývaru, aby vznikla přiměřeně hustá omáčka. Maso dusíme pod pokličkou doměkka.
-
3
Podáváme s houskovými knedlíky.