Chodská zabijačková krvavá tlačenka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 300 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 4 ks Cibule
  • 4 ks Vepřové koleno
  • 20 ks Česnek
  • 6 ks Bobkový list
  • 4 ks Vepřové nožičky
  • 8 l Voda pitná
  • 5 l Vepřová krev
  • 1 kg Vepřová plec
  • 1 kg Vepřový bok
  • 3 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Nové koření celé
  • 0.5 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2173 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 152 g
  • Sodík 831 mg
  • Bílkoviny 188 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 330 mg
  • Draslík 574.5 mg
  • Vláknina 2064.8 mg
  • Vitamín A 2064.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře očištěné a omyté 4 nožičky, 4 kolena, 1 kg vepřové plece a 1 kg bůčku dáme vařit do velkého hrnce přibližně s 6-8 litry vody. Všechno maso musí být zakryté vodou. Přidáme 4 celé oloupané cibule, 3 lžíce soli, 6 bobkových listů, lžíci celého černého pepře, lžíci nového koření, majoránku a 0.5 lžíce zázvoru. Vodu přivedeme k varu, poté budeme teplotu udržovat tak, aby voda jen mírně probublávala. Maso vaříme téměř 100-120 minut doměkka.

  • 2

    Potom ho vyjmeme, necháme chvilku vychladnout, obereme od kostí, chrupavek a žilek. Kůže a tučné maso pomeleme na masovém strojku a dáme do velké mísy. Část kůží podle chuti můžeme i nakrájet na proužky. Libové maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a přidáme k pomletým kůžím. Ještě přidáme čerstvou vepřovou krev, vývar z masa (asi 1 litr), utřený česnek, mletý pepř, směs důkladně promícháme a naplníme do umělých střev určených pro tlačenku. Tlačenku dobře uzavřeme provázkem a dáme do hrnce s 5-7 litry vody vařit. Vaříme 3 hodiny jen při 82 °C (teplotu si musíme hlídat). Uvařenou tlačenku vyjmeme, propíchneme jehlou a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu