Fettuccine s drůbežími játry a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Játra drůbeží
  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 500 g Těstoviny Fettuccine
  • 140 ml Olej olivový
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Chilli paprička
  • 8 ks Šalvěj čerstvá
  • 1 ks Pomeranče
  • 20 ks Bazalka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Balsamico ocet
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1017 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 391 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 813.4 mg
  • Vláknina 14367 mg
  • Vitamín A 14367 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Játra omyjeme a papírovou utěrkou osušíme. Nakrájíme je na menší kousky. Žampiony očistíme a překrájíme na čtvrtky. Stroužky česneku oloupeme a pomocí lisu na česnek prolisujeme. Chilli papričky omyjeme, překrojíme napůl, zbavíme jader a případá zbylá jadýrka opláchneme. Papričku nakrájíme nadrobno. Otrháme lístky šalvěje, omyjeme je, osušíme a nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Omyjeme pomeranč, oloupeme a kůru nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme na mírném ohni cukr a podusíme v něm pomerančovou kůru doměkka. Změklou kůru smícháme s prolisovaným česnekem, papričkami, šalvějí, solí a polovinou olivového oleje.

  • 3

    Na pánvi rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a na silném ohni na něm zrhuba 1 minutu dusíme žampiony. Houby osolíme a přidáme směs s pomerančovou kůrou. Otrháme bazalku, lístky omyjeme, osušíme a nahrubo natrháme.

  • 4

    Fettuccine uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat. Játra osmažíme na zbytku olivového oleje asi 2 minuty ze všech stran. Osolíme je a podlijeme balsamikovým octem.

  • 5

    Ještě teplé těstoviny promícháme se žampiony, přidáme játra a bazalku. V případě potřeby dochutíme solí. Upravíme na talíře a podáváme zdobené lístky bazalky.

Komentáře k receptu