Toskánská rybí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Cibule
  • 60 g Mrkev kořen
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 50 g Celer řapíkatý
  • 300 g Treska aljašská
  • 300 g Žraločí steak
  • 300 g Chobotnice
  • 300 g Ropušnice - filety
  • 8 krajíc Chléb toastový
  • 100 ml Víno bílé
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 341 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 365 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 128.3 mg
  • Draslík 1093.6 mg
  • Vláknina 2703.5 mg
  • Vitamín A 2703.5 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.6 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je a důkladně promyjeme. Malé necháme vcelku, větší pokrájíme na kusy a jejich hlavy si uschováme. Do hrnce vhodíme rybí hlavy a odřezky, půl oloupané cibule a jeden oloupaný stroužek česneku, žebro celeru a oškrábanou a omytou mrkev a přilijeme 1 1 mírně osolené vody. Vše asi půl hodiny povaříme a rybí vývar scedíme do mísy.

  • 2

    Oloupeme a nasekáme druhou polovinu cibule. Jemně nasekáme petrželku, až na pár snítek; ty si dáme stranou. V pánvi osmažíme na polovině oleje nasekanou půlku cibule, 2 stroužky česneku, papričku a uschované snítky petrželky. Jakmile bude cibule osmažená, přidáme rajčata a osolíme je. Po pěti minutách přilijeme víno a necháme ho na vysokém plameni pod pokličkou vyvařit.

  • 3

    Protlačíme část rajčatové směsi sítem do pánve, dáme ji na oheň a přidáme připravené ryby tak, aby ty, co jsou nejdříve uvařené, přišly až nakonec, přidáme zbytek sítem protlačené rajčatové směsi a na mírném plameni vše dusíme asi 10 minut za občasného zalévání rybím vývarem a mícháme co možná nejméně, aby se vám ryby nerozpadly na kusy.

  • 4

    V troubě předehřáté na 200 °C pečeme 4 minuty krajíčky chleba, pak je potřeme posledním zbývajícím oloupaným stroužkem česneku. Jakmile bude polévka hotová, posypeme ji nasekanou petrželkou a zalijeme zbývajícím olejem. Rozdělíme do jednotlivých talířů krajíčky opečeného chleba, navrch dáme kusy ryb, vše zalijeme dvěma naběračkami vývaru a hotový pokrm podáváme na stůl.

Komentáře k receptu