Pórkovo-sýrový flamiche

Hodnocení 3x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Listové těsto
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 500 g Pórek
  • 150 g Sýr krémový
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 260 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 129.8 mg
  • Draslík 211.8 mg
  • Vláknina 5220.6 mg
  • Vitamín A 5220.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto rozkrojíme na poloviny a rozválíme na obdélníky o velikosti plechu. 1 plát přeneseme na plech a druhý zabalíme do fólie. Obojí uložíme do chladničky.

  • 2

    V kastrole rozpustíme máslo, přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a zvolna dusíme za občasného míchání asi 15 minut.

  • 3

    V míse smícháme krémový sýr se smetanou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným parmezánem, špetkou muškátu a pepře. Směs vmícháme do prochladlého pórku.

  • 4

    Plát těsta na plechu potřeme připravenou náplní a ponecháme 2cm široký okraj, který potřeme částí rozšlehaného žloutku. Náplň přiklopíme druhým plátem, okraje přitiskneme a povrch potřeme zbylým žloutkem. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a nožem na něm vytvoříme zářezy ve tvaru mřížky.

  • 5

    Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 25-30 minut.

  • 6

    Po vyjmutí z trouby necháme flamiche 10 minut odpočinout a podáváme.

Komentáře k receptu