Zmrzlina s polevou z espressa
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 25 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 304.4 mg
- Draslík 208.7 mg
- Vláknina 0.3 mg
- Vitamín A 0.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme s něj drobná semena. V žáruvzdorné míse smícháme cukr a žloutky, vložíme do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí.
-
2
Přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilku. Za stálého míchání nalijeme k našlehaným žloutkům s cukrem a ve vodní lázni vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že zůstává na vařečce. Poté necháme vychladnout.
-
3
Do strojku na zmrzlinu vložíme zmrzlinovou hmotu a postupujeme podle návodu výrobce. Hotové zakryjeme potravinářskou folií a vložíme až na 3 měsíce do mrazničky.
-
4
Před podáváním necháme zmrzlinu asi 20 minut změknout v lednici, poté přelijeme horkým espressem, posypeme kávovými zrny v čokoládě a ozdobíme snítkou máty.