Zmrzlina s polevou z espressa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 250 g Smetana čerstvá ke šlehání
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 450 ml Káva Espresso
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 419 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 111 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 304.4 mg
  • Draslík 208.7 mg
  • Vláknina 0.3 mg
  • Vitamín A 0.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podélně rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme s něj drobná semena. V žáruvzdorné míse smícháme cukr a žloutky, vložíme do vodní lázně a mícháme do zhoustnutí.

  • 2

    Přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilku. Za stálého míchání nalijeme k našlehaným žloutkům s cukrem a ve vodní lázni vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že zůstává na vařečce. Poté necháme vychladnout.

  • 3

    Do strojku na zmrzlinu vložíme zmrzlinovou hmotu a postupujeme podle návodu výrobce. Hotové zakryjeme potravinářskou folií a vložíme až na 3 měsíce do mrazničky.

  • 4

    Před podáváním necháme zmrzlinu asi 20 minut změknout v lednici, poté přelijeme horkým espressem, posypeme kávovými zrny v čokoládě a ozdobíme snítkou máty.

Komentáře k receptu