Dortíčky s hruškami
Suroviny
- 400 g Listové těsto
- 150 g Mandle mleté
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Víno bílé
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Hrušky
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Želé rybízové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 54 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 129.7 mg
- Draslík 563.4 mg
- Vláknina 23390.5 mg
- Vitamín A 23390.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 9.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, dortíčky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
Opláchnuté hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Do kastrolu vlijeme víno, citronovou šťávu, přidáme hrušky a chvíli dusíme (cca 3 minuty). Poté odstavíme a hrušky necháme okapat. Poté je podélně několikrát nařízneme.
-
3
V misce smícháme mleté mandle se smetanou a medem.
-
4
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na 3 mm, vykrájíme oválky větší než velikost hrušek. Oválky vyložíme na plech a vidličkou propícháme. Středy potřeme mandlovou náplní, poklademe hruškami řeznou stranou dolů. Okraje oválků potřeme rozšlehaným žloutkem a v předehřáté troubě pečeme asi 20 minut.
-
5
Upečené dortíčky necháme mírně zchladnout, potřeme rybízovým želé a podáváme.