Závitky z filo těsta s ovocem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Fíky sušené
- 40 g Meruňky sušené
- 40 g Švestky sušené
- 40 g Datle sušené
- 25 g Zázvor nakládaný
- 30 g Ořechy vlašské
- 1.5 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Jablka
- 6 plátek Těsto filo
- 5 polévková lžíce Calvados
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 9 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 231.3 mg
- Vláknina 6160.3 mg
- Vitamín A 6160.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnuté a okapané sušené ovoce nakrájíme na kousky, zalijeme calvadosem a hodinu necháme namáčet. Závitky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
-
2
Naložený zázvor nadrobno nakrájíme, oloupané jablko zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo, ořechy nasekáme. V míse promícháme všechno ovoce, citronovou kůru, ořechy a zázvor. Filo těsto (všechny vrstvy) nakrájíme na 6 čtverců. Poté těsto rozložíme na jednotlivé pláty a každý potřeme rozpuštěným máslem a po třech plátcích spojíme.
-
3
Do středu každého čtverce dáme část ovocné směsi, rohy spojíme a nad náplní, zakroutíme, až vznikne uzlík. Závitky položíme na plech, potřeme máslem a pečeme zhruba 15 minut. Po upečení závitky posypeme cukrem a ještě teplé servírujeme.