Zázvorové dortíky s hruškami
Suroviny
- 125 g Cukr třtinový
- 60 g Zakysaná smetana
- 155 g Zázvor kandovaný
- 125 g Mouka pšeničná hladká
- 60 ml Olej rostlinný
- 250 ml Smetana sladká 12%
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Vanilkový lusk
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Hrušky
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 18 g
- Sodík 119 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 46 mg
- Draslík 122.5 mg
- Vláknina 3418 mg
- Vitamín A 3418 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme olej, cukr, rozšlehaná vejce a vanilku. Stranou smícháme mouku, polovinu mletého zázvoru, sodu a muškátový oříšek. Spojíme obě směsi, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené hrušky a nasekaný kandovaný zázvor.
-
2
Těsto rozdělíme do šesti vymazaných formiček na muffiny. Dáme péct na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Těsto se nesmí lepit na špejli.
-
3
Mezitím si připravíme zázvorový krém. V míse ušleháme dotuha smetanu, zakysanou smetanu a med. Přilijeme koňak, přidáme zbytek mletého zázvoru a nakonec vmícháme lžíci nasekaného kandovaného zázvoru.
-
4
Dortíky podáváme ještě teplé se zázvorovým krémem.