Ovocný koláč s jahodami a ostružinami
Suroviny
- 100 g Džem meruňkový
- 100 g Jahody zahradní
- 100 g Maliny
- 100 g Máslo čerstvé
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr krupice
- 100 g Ostružiny
- 20 g Mouka kukuřičná
- 300 ml Mléko polotučné
- 1 ks Kiwi
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Vaječný žloutek sušený
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Likér Grand Marnier
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 30 g
- Sodík 91 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 291.5 mg
- Draslík 223.5 mg
- Vláknina 11755 mg
- Vitamín A 11755 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce utřeme 50 g cukru s máslem. Postupně přidáme vejce, 200 g hladké mouky a sůl. Hotové těsto dáme do fólie a na 30 minut do ledničky.
-
2
Mezitím dáme do menšího hrnce meruňkový džem, vodu a likér a pomalu zahříváme. Když už je hmota hladká, odstavíme ji, protlačíme cedníkem a necháme vystydnout.
-
3
Do jiné mísy dáme zbytek cukru a žloutky, pořádně smícháme a přisypeme 20 g hladké mouky a mouku kukuřičnou. Umícháme hladkou pastu.
-
4
Do dalšího hrnce dáme rozehřát mléko a vanilkový cukr. Když se mléko začne vařit, stáhneme teplotu a za stálého míchání nalijeme do moučné směsi. Když se všechna směs spolu spojí, dáme ji ještě na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Poté necháme směs vychladnout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia, vymažeme formu na koláč o průměru 20 cm. Vyndáme těsto z ledničky a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou a dáme na 15 minut péct. Po upečení necháme vychladnout, natřeme moučnou směsí a polovinou meruňkové polevy a necháme zaschnout. Nakonec uložíme nakrájené jahody, maliny, ostružiny a kiwi a polijeme zbylou meruňkovou polevou. Necháme zaschnout a podáváme.