Barevný punčový dort
Suroviny
- 30 g Čokoláda hořká
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 220 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Cukr krupice
- 160 g Džem rybízový
- 160 g Džem rybízový
- 200 g Cukr moučkový
- 300 g Cukr moučkový
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 1 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 10 ks Vaječný bílek slepičí
- 10 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Voda pitná
- 0.0625 l Rum
- 0.0625 l Punč
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Punč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 980 kcal
- Sacharidy 176 g
- Tuky 18 g
- Sodík 139 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 146 g
- Cholesterol 621.4 mg
- Draslík 278.3 mg
- Vláknina 5886.1 mg
- Vitamín A 5886.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 25 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.
-
2
Těsto rozdělíme na polovinu a první vlijeme do vymazané a vysypané formy. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Druhou polovinu rozdělíme na tři díly. První vlijeme do jiné formy a upravíme v podobě trojúhelníku. Vedle něj upravíme stejný tvar z druhého dílu, ale těsto obarvíme 2 kapkami červeného bretonu. Do zbytku těsta zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a vytvoříme rovněž trojúhelník. Barevné těsto upečeme dozlatova, necháme vychladnout a nakrájíme a kostičky.
-
3
První polovinu těsta rozkrojíme na dva plásty a potřeme džemem. Jeden plát dáme do papírem vyložené dortové formy, na něj urovnáme střídavě barevné kostičky namočené v punčovině tak, aby celá plocha byla pokrytá. Přelijeme zbytkem punčoviny a zakryjeme druhým, džemem potřeným plátem těsta. Dort položíme obráceně na suché prkénko, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Poté sejmeme formu, povrch potřeme punčovou polevou a dozdobíme zavařeným ovocem.
-
4
Na punčovinu rozmícháme cukr ve studené vodě a svaříme. Vmícháme džem a povaříme další 2 minuty. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme šťávu z pomeranče a citronu, rum a punč. V punčovině rychle namáčíme kousky těsta.
-
5
Na polevu mícháme do zhoustnutí cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a dle potřeby punče.