Tessinský chlebový dort
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 120 g Čokoláda hořká
- 100 g Hrozinky
- 220 g Chléb konzumní
- 80 g Mandle
- 80 g Kandovaná pomerančová kůra
- 80 g Kandovaná citronová kůra
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 0.5 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 6 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 25 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 150.9 mg
- Draslík 429.1 mg
- Vláknina 10296.7 mg
- Vitamín A 10296.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 520.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chléb přelijeme horkým mlékem. Rozinky namočíme do koňaku. Smetanu přivedeme k varu, přidáme nalámanou hořkomléčnou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
-
2
Vlhký chléb prohněteme, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, kakao, rozpuštěnou čokoládu, strouhanou citrónovou kůru, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, rozinky, mandlové lupínky a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.
-
3
Formu do mikrovlné trouby o velikosti 22 cm vymažeme máslem, dáme do ní chlebovou směs a na 360 W a 200°C při horním i dolním ohřevu pečeme v mikrovlné troubě 2 minuty, pak snížíme troubu na 180 W a pečeme ještě 22 minut. Před koncem pečení zkusíme dort špejlí, je-li dost propečený. Hotový necháme vychladnout a podáváme.