Obrácený koláč s hruškami a brusinkami
Suroviny
- 160 g Brusinky
- 150 g Cukr krupice
- 140 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Hrušky
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 22 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 110 mg
- Draslík 181.6 mg
- Vláknina 9298.7 mg
- Vitamín A 9298.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.
-
3
V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.
-
4
Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.
-
5
V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.
-
6
Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.
-
7
Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.