Kalifornský čokoládový koláč
Suroviny
- 200 g Čokoláda na vaření
- 125 g Máslo čerstvé
- 175 g Cukr krupice
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 125 g Máslo čerstvé
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Káva instantní
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 35 g
- Sodík 50 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 126.1 mg
- Draslík 30.7 mg
- Vláknina 2800 mg
- Vitamín A 2800 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: sůl a máslo prsty zpracujeme s moukou na drobenku. Přidáme tolik vody, aby vzniklo měkké tvárné těsto.
-
2
Těsto zabalíme a dáme na 30 minut vychladit. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vyložíme jím formu. Pečeme bez náplně asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C , až okraje koláče začnou hnědnout.
-
3
Koláč vyjmeme z trouby a zmírníme teplotu na 190 °C.
-
4
Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do menšího hrnku. Přidáme máslo. Hrnek vložíme do vroucí vodní lázně. Mícháme, až jsou čokoláda s máslem krémovité. Vyjmeme z vodní lázně a necháme prochladnout.
-
5
Vejce šleháme s cukrem, přidáme smetanu a do tohoto základu zašleháme změklou čokoládu s máslem a kávu.
-
6
Na předpečený koláč rozetřeme připravenou čokoládovou náplň. Pečeme asi 30-35 minut. Když náplň ztuhne, je koláč upečený. Před podáváním nastříkáme na koláč růžičky ze šlehačky.