Dvoubarevný koláč s višněmi
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr moučkový
- 350 g Mouka polohrubá
- 700 g Kompot višňový
- 60 g Čokoláda hořká
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Ztužovač šlehačky
- 3 polévková lžíce Kokos strouhaný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 31 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 149.9 mg
- Draslík 220.1 mg
- Vláknina 3135.7 mg
- Vitamín A 3135.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu nastrouháme, kompotované višně slijeme a necháme okapat.
-
2
Změklé máslo utřeme v míse s prosátým cukrem, postupně přimícháme vejce, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec zamícháme mléko. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme nastrouhanou čokoládu, do druhé poloviny strouhaný kokos.
-
3
Tmavou část těsta vlijeme do formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Na tmavou část vlijeme světlou, pomocí vidličky obě těsta kroužením lehce promícháme, na těsto naklademe višně a koláč pečeme zhruba 60 minut v troubě předehřáté na 170°C.
-
4
Hotový koláč vyklopíme na rovnou plochu a necháme vychladnout. Před podáváním koláč přes sítko posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme na 12 dílů. Každý díl ozdobíme ušlehanou smetanou, v níž jsme rozmíchali ztužovač.