Krupicový koláč se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Švestky
  • 150 g Cukr krupice
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Pšeničná krupice
  • 35 g Mouka mandlová
  • 100 ml Koňak Armaňak
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 150.2 mg
  • Draslík 138.1 mg
  • Vláknina 3029.7 mg
  • Vitamín A 3029.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Armaňak smícháme se 100 ml vody a do směsi namočíme švestky.

  • 2

    Mléko svaříme s vanilkovým luskem a poté odstavíme, přiklopené necháme 10 minut louhovat.

  • 3

    Do horkého mléka vmícháme krupici a necháme 10 minut vařit.

  • 4

    Za stálého míchání vsypeme skořici a 100 g cukru.

  • 5

    Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.

  • 6

    Žloutky smícháme s 30 g másla a mandlovým práškem. Poté přimícháme sníh.

  • 7

    Směs vmícháme ke krupici.

  • 8

    Zapékací formu vymažeme máslem a nalijeme do ní krupicové těsto. Pečeme ve vodní lázni 25 minut při teplotě 205 °C.

  • 9

    Švestky i s tekutinou, ve které se máčely, smícháme s 50 g cukru a necháme chvíli povařit.

  • 10

    Nabobtnané švestky vyjmeme, sirup necháme ještě trochu zhoustnout. Poté odstavíme z plotny.

  • 11

    Krupicový korpus necháme vystydnout, poté vyklopíme, ozdobíme švestkami a zalijeme sirupem.

Komentáře k receptu