Koláč s hruškami a čokoládou
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Máslo čerstvé
- 115 g Čokoláda na vaření
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Hrušky
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 49 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 315.3 mg
- Draslík 156.1 mg
- Vláknina 12860.5 mg
- Vitamín A 12860.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.
-
3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.
-
4
Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý.