Koláč s hruškami a čokoládou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 115 g Čokoláda na vaření
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Hrušky
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 778 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 89 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 315.3 mg
  • Draslík 156.1 mg
  • Vláknina 12860.5 mg
  • Vitamín A 12860.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.

  • 3

    Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.

  • 4

    Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý.

Komentáře k receptu