Koláčky s ořechy a hrozinkami
Suroviny
- 450 g Mouka polohrubá
- 185 g Máslo čerstvé
- 285 g Cukr krupice
- 85 g Ořechy vlašské
- 160 g Hrozinky
- 125 ml Voda pitná
- 170 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 935 kcal
- Sacharidy 138 g
- Tuky 39 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 137 g
- Cholesterol 121.6 mg
- Draslík 388.5 mg
- Vláknina 10868 mg
- Vitamín A 10868 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si formu na muffiny a vymažeme ji tukem.
-
2
V misce smícháme droždí s vlahým mlékem a necháme odstát. Do mísy prosejeme mouku se solí a prsty vytvoříme žmolenku. Přimícháme droždí, rozšlehaná vejce, strouhanou kůru z jednoho citronu a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.
-
3
V mezičase ve vodní lázni svaříme moučkový cukr s máslem a vodou. Vaříme asi deset minut. Hotový sirup necháme zchladnout a poté na dno každé formičky vlijeme 1 lžíci sirupu. Zbylý si necháme do náplně koláčků.
-
4
Na náplň smícháme krupicový cukr (může být i tmavý), posekané ořechy, hrozinky a skořici.
-
5
Z vykynutého těsta vyválíme plát o velikosti asi 30x40 cm. Plát potřeme zbylým sirupem, posypeme náplní a srolujeme. Srolované těsto krájíme na špalíčky o výšce asi 2 cm. Špalíčky vložíme do formiček a necháme v teple asi dvacet minut vzejít.
-
6
V troubě předehřáté na 180°C pečeme koláčky asi dvacet minut, dokud nezezlátnou. Upečené koláčky ihned vyklopíme a na mřížce je necháme vychladnout.