Koláčky s ořechy a hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Mouka polohrubá
  • 185 g Máslo čerstvé
  • 285 g Cukr krupice
  • 85 g Ořechy vlašské
  • 160 g Hrozinky
  • 125 ml Voda pitná
  • 170 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 935 kcal
  • Sacharidy 138 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 137 g
  • Cholesterol 121.6 mg
  • Draslík 388.5 mg
  • Vláknina 10868 mg
  • Vitamín A 10868 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si formu na muffiny a vymažeme ji tukem.

  • 2

    V misce smícháme droždí s vlahým mlékem a necháme odstát. Do mísy prosejeme mouku se solí a prsty vytvoříme žmolenku. Přimícháme droždí, rozšlehaná vejce, strouhanou kůru z jednoho citronu a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.

  • 3

    V mezičase ve vodní lázni svaříme moučkový cukr s máslem a vodou. Vaříme asi deset minut. Hotový sirup necháme zchladnout a poté na dno každé formičky vlijeme 1 lžíci sirupu. Zbylý si necháme do náplně koláčků.

  • 4

    Na náplň smícháme krupicový cukr (může být i tmavý), posekané ořechy, hrozinky a skořici.

  • 5

    Z vykynutého těsta vyválíme plát o velikosti asi 30x40 cm. Plát potřeme zbylým sirupem, posypeme náplní a srolujeme. Srolované těsto krájíme na špalíčky o výšce asi 2 cm. Špalíčky vložíme do formiček a necháme v teple asi dvacet minut vzejít.

  • 6

    V troubě předehřáté na 180°C pečeme koláčky asi dvacet minut, dokud nezezlátnou. Upečené koláčky ihned vyklopíme a na mřížce je necháme vychladnout.

Komentáře k receptu