Borůvkový koláč z křehkého těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 700 g Borůvky
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.75 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 566 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 112 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 78.9 mg
  • Draslík 104 mg
  • Vláknina 8856 mg
  • Vitamín A 8856 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme rozšlehané vejce a studenou vodu. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvoříme 2 koule, jednu větší a jednu menší.

  • 2

    Válečkem vyválíme větší kouli na plát, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na dort o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy.

  • 3

    Borůvky smícháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Lžící naplníme koláč borůvkami. Poklademe vločkami másla. Malou kouli těsta rozválíme jako první a položíme na borůvkovou náplň. Okraje navlhčíme vodou. Těsto necháme přečnívat 4 cm po celém obvodu, okraje zarovnáme, přečnívající těsto přeložíme a utvoříme z něj ozdobný okraj. Na vrchním dílu koláče prořízneme 10 cm zářez ve tvaru X. Špičky uprostřed koláče přeložíme, aby se utvořil čtvercový otvor. Povrch koláče posypeme 2 lžícemi cukru krupice.

  • 4

    Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.

Komentáře k receptu