Borůvkový koláč z křehkého těsta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 28 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 78.9 mg
- Draslík 104 mg
- Vláknina 8856 mg
- Vitamín A 8856 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme rozšlehané vejce a studenou vodu. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvoříme 2 koule, jednu větší a jednu menší.
-
2
Válečkem vyválíme větší kouli na plát, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená mělká forma na dort o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy.
-
3
Borůvky smícháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Lžící naplníme koláč borůvkami. Poklademe vločkami másla. Malou kouli těsta rozválíme jako první a položíme na borůvkovou náplň. Okraje navlhčíme vodou. Těsto necháme přečnívat 4 cm po celém obvodu, okraje zarovnáme, přečnívající těsto přeložíme a utvoříme z něj ozdobný okraj. Na vrchním dílu koláče prořízneme 10 cm zářez ve tvaru X. Špičky uprostřed koláče přeložíme, aby se utvořil čtvercový otvor. Povrch koláče posypeme 2 lžícemi cukru krupice.
-
4
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 40 minut. Necháme ve formě vychladnout. Podáváme teplý nebo studený.