Čokoládový dort z podmáslí
Suroviny
- 300 g Cukr krupice
- 150 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka polohrubá
- 60 g Kakao - prášek
- 120 g Poleva čokoládová
- 90 g Máslo čerstvé
- 450 g Cukr moučkový
- 350 ml Mléko - podmáslí
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Tresť rumová
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 31 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 131 g
- Cholesterol 97.6 mg
- Draslík 198.1 mg
- Vláknina 7562.5 mg
- Vitamín A 7562.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.
-
2
Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.
-
3
Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.
-
4
Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.
-
5
Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.