Moučník z černého chleba
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
- 200 g Čokoláda na vaření
- 1 ks Cukr skořicový
- 0.5 ks Cukr skořicový
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Jablka
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 33 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 52.7 mg
- Draslík 180.4 mg
- Vláknina 10883.3 mg
- Vitamín A 10883.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polotvrdý černý chléb nastrouháme na jemném struhadle a v míse ho promícháme s cukrem. V pánvi si rozpustíme máslo a chleba s cukrem osmažíme dohněda a bude mít sušší konzistenci.
-
2
Omytá jablka rozkrájíme a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do rendlíku s 0,5 dl vody a dusíme je pod poklicí doměkka přibližně 15 minut. Dochutíme je cukrem, skořicovým cukrem a necháme vyhladnout. Do misky si nastrouháme celou tabulku čokolády na vaření.
-
3
Dortovou mísu vytřeme máslem. Chlebovou směs si rozdělíme na 3 díly, dušená jablka si rozdělíme na 2 díly. Na dno navrstvíme 1/3 chleba a posypeme 1-2 lžícemi čokolády. Na ni dáme jablka, která posypeme též 2 lžícemi čokolády. takto ve vrstvách pokračujeme a zakončíme poslední vrstvou chleba. Tu posypeme 4 lžícemi čokolády. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku. Dortovou formu otevřeme asi po 1 hodině, povrch moučníku ozdobíme vysokou vrstvou šlehačky, posypeme ji skořicovým cukrem, nakrájíme na porce a servírujeme.