Tiramisu s čokoládou a mandlovým likérem
Suroviny
- 150 g Piškoty cukrářské
- 60 g Cukr krupice
- 50 g Čokoláda hořká
- 500 g Mascarpone
- 200 ml Káva Espresso
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Voda pitná
- 6 cl Likér mandlový - Amaretto
- 2 polévková lžíce Kakao
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 31 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 269 mg
- Draslík 93.6 mg
- Vláknina 1250 mg
- Vitamín A 1250 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Větší formu vyložíme 75 g piškotů. Do horkého čerstvého espressa přilijeme mandlový likér a necháme vychladnout. Zakapeme piškoty polovinou celkového množství espressa s likérem.
-
2
Do hrnce vlijeme vodu a vložíme na ni kovovou misku. V ní ve vodní lázni ušleháme krém ze žloutků, cukru a kakaa, dokud se cukr a kako úplně nerozpustí. Postupně po lžících vmícháváme rozšlehaný sýr mascarpone.
-
3
Na piškoty navrstvíme polovinu krému se sýrem mascarpone a uhladíme. Poskládáme na uhlazenou vrstvu zbytek piškotů a pokapeme zbylým espressem s likérem a navrstvíme zbytek krému. Přikryjeme průhlednou fólií a vložíme na 4 hodiny do chladničky.
-
4
Než budeme moučník podávat, posypeme ho moučkovým cukrem a nastrouhanou hořkou čokoládou.