Ušalbit, arménské mandlové pečivo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Mandle
  • 600 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 ml Voda pitná
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 638 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 366.9 mg
  • Vláknina 12200 mg
  • Vitamín A 12200 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 13.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Půl kilogramu mandlí spaříme a oloupeme, 400 g nastrouháme a zbytek rozdělíme na půlky. Z bílků ušleháme sníh.

  • 2

    Do 100 ml horké vody nasypeme cukr, přidáme ušlehané bílky a nastrouhané mandle. Hmotu zahříváme 15 minut při teplotě 40°C, dokud se cukr nerozpustí. Pak sejmeme z ohně, necháme vychladnout a postupně za stálého míchání přidáváme hladkou mouku. Pak mícháme ještě asi 10 minut.

  • 3

    Cukrářským kornoutem stříkáme na plech s pečícím papírem malé placičky, do středu každé položíme půlku oloupané mandle. Pečeme asi půl hodiny na velmi slabém ohni.

  • 4

    Mezitím z 6 lžic moučkového cukru a 3 lžic horké vody utřeme cukrovou polevu.

  • 5

    Hotové vychladlé sušenky potřeme cukrovou polevou a podáváme.

Komentáře k receptu