Šátečky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 970 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 69 g
- Sodík 318 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 95.1 mg
- Draslík 208.1 mg
- Vláknina 5670 mg
- Vitamín A 5670 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vyložíme pečivím papírem, troubu předehřejeme na 220 °C.
-
2
Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí utřeme kašičku, kterou necháme na teple vykynout.
-
3
Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozšlehané vejce ve zbylém mléce, sůl, olej a na závěr vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto.
-
4
Na vále těsto rozválím (cca 4 mm tloušťky), povrch posypeme ustrouhaným tukem, hned srolujeme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a rozválímě na tenké placky, z nichž krájíme středně velké čtverce, plníme náplní podle vlastního výběru, rohy přehneme proti sobě a dobře přitiskneme, aby se nerozvíraly.
-
6
Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejce a v předehřáté troubě pečeme zhruba 25 – 30 minut.
-
7
Vychladlé šátečky potřeme rozpuštěný máslem a sypeme moučkovým cukrem.