Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 300 g Mák mletý
- 70 g Cukr moučkový
- 200 g Perník
- 150 g Máslo tradiční
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Rum
- 3 dl Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1218 kcal
- Sacharidy 132 g
- Tuky 66 g
- Sodík 241 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 208.4 mg
- Draslík 662.6 mg
- Vláknina 27211.8 mg
- Vitamín A 27211.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 231.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V menším kastrolku uvaříme jemně pomletý mák s mlékem, špetkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 3 lžícemi medu. Makovou náplň vaříme při mírné teplotě asi 7-10 minut.
-
2
Hrozinky omyjeme, necháme odkapat, pak je dáme do hrnečku a zalijeme rumem.
-
3
V míse utřeme máslo, žloutky s práškovým cukrem do pěny.
-
4
Do osoleného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme ho k utřenému máslu. Postupně budeme přimíchávat polohrubou mouku s hrozinkami, až vznikne hladké tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
-
5
Z těsta lžicí odkrajujeme těsto ve velikosti švestky.
-
6
Uděláme z něj malé buchtičky, které naplníme asi 1/2 lžičky makové náplně. Buchtičky musíme dobře zabalit, pak je klademe na olejem vymaštěný plech těsně vedle sebe, necháme je asi 15 minut v teple vykynout, pak je dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C do zlatohněda. Upečené budáčky dáme vychladit a vyklopíme z plechu.
-
7
Druhý den buchtičky od sebe oddělíme a ohřejeme nad parou. Porce budáčků dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.