Dvoubarevná bábovka
Suroviny
- 250 g Tuk
- 250 g Cukr krupice
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 30 g Čokoláda bílá
- 60 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Káva instantní
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Káva instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 33 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 129.9 mg
- Draslík 211.4 mg
- Vláknina 64.8 mg
- Vitamín A 64.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ušleháme tuk, cukr a celá vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Oddělíme jednu třetinu hmoty. Zamícháme do ní instantní kávu promíchanou s 1 polévkovou lžící horké vody.
-
2
Do vymazané formy dáme polovinu světlé hmoty, pak dáme kávovou hmotu
-
3
a nakonec světlou.
-
4
Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je bábovka dobře propečená. Necháme ji chvíli vychladnout, potom ji obrátíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
-
5
Připravíme polevu:
-
6
V hrnci smícháme máslo, mléko a kávu, vše za stálého míchání zahřejeme, až je poleva hladká. Sejmeme ze sporáku a zašleháme moučkový cukr — poleva musí být lesklá a hladká.
-
7
Polevu necháme prochladnout a pak ji nalijeme na bábovku, aby byla celá politá. Necháme ztuhnout.
-
8
Bílou čokoládu rozpustíme v žáruvzdorné misce nad pánví horké vody. Necháme ji trochu zchladnout. Bílé linky nastříkat z papírového kornoutku.