Koprový závin
Suroviny
- 320 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Máslo
- 250 g Hera
- 250 g Tvaroh jemný
- 150 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana ke šlehání
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Kopr
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 2 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1237 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 85 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 258.6 mg
- Draslík 77.7 mg
- Vláknina 673 mg
- Vitamín A 673 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 13.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K proseté hladké mouce do mísy přidáme rozpuštěné máslo, v mléce rozšlehaná a osolená vejce a vypracujeme těsto. Na pomoučněném vále je přiklopíme hodně nahřátou mísou a necháme asi 20 minut odpočinout.
-
2
Mezitím připravíme náplň: do smetany zašleháme žloutky, máslo, sůl a tvaroh, nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a jemně nasekaný kopr.
-
3
Těsto ještě jednou propracujeme, vyválíme na plát vysoký 0,5 cm a středem rozetřeme náplň.
-
4
Svineme závin, opatrně jej přendáme na tukem vymazaný plech a vložíme do středně horké trouby. Po deseti minutách pečení teplotu mírně zvýšíme, závin potřeme máslem a dopečeme dozlatova.