Vánoční ořechový dort
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 60 g Ořechy vlašské
- 140 g Cukr moučkový
- 120 g Cukr moučkový
- 60 g Olej rostlinný
- 15 g Maizena - kukuřičný škrob
- 30 g Kakao
- 160 g Čokoláda na vaření
- 100 g Čokoláda na vaření
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Rum
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 1 balení Ztužovač šlehačky
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1393 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 98 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 522.8 mg
- Draslík 146.7 mg
- Vláknina 7120 mg
- Vitamín A 7120 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 267.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse našleháme žloutky s polovinou dávky cukru, po částech vmícháme vodu, prosátou mouku, mleté ořechy a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků a druhé poloviny cukru. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v mírně předehřáté troubě pečeme zhruba 30 minut.
-
2
Upečený korpus necháme úplně vychladnout.
-
3
V mezičase připravíme krém. V mléce rozšleháme škrob a žloutky a za stálého míchání svaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, přimícháme kakao, rum, vanilkový cukr a po částech pudink.
-
4
Korpus rozkrojíme na tři placky, které spojíme krémem a potřeme krémem i po obvodu. Dort necháme v chladničce ztuhnout, poté přelijeme polevou. Polevu připravíme z čokolády a másla, které společně umícháme ve vodní lázni.
-
5
Dort před podáváním zdobíme pevně ušlehanou smetanou se ztužovačem a sypeme strouhanou čokoládou.