Žemle
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Droždí
- 250 ml Mléko polotučné
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Majolka
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 463 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1179 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 69.1 mg
- Draslík 134.5 mg
- Vláknina 6215 mg
- Vitamín A 6215 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout.
-
3
Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.