Pikantní dýňový koláč se sýrem
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 5 g Sůl
- 5 g Muškátový oříšek
- 125 g Máslo čerstvé
- 800 g Dýně
- 150 g Cibule
- 100 g Zakysaná smetana
- 5 g Pepř černý mletý
- 150 g Gouda
- 200 g Sýr krémový
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 6 ks Tymián
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 965 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 66 g
- Sodík 256 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 337.8 mg
- Draslík 893.9 mg
- Vláknina 3920 mg
- Vitamín A 3920 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.4 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, muškátového oříšku, másla a jednoho vejce vypracujeme těsto, které necháme odležet v lednici zabalené do potravinářské fólie.
-
2
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nastrouháme. Dáme ji na síto, osolíme a necháme okapat.
-
3
Cibuli nasekáme na jemno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme dýni a opékáme do poloměkka.
-
4
Vyšleháme zakysanou smetanu, čerstvý krémový sýr, 100 g goudy a zbylá tři vejce. Přidáme pepř a nasekanou chilli papričku.
-
5
Snítky tymiánu otrháme a přidáme do zakysané smetany.
-
6
Smetanovou směs rozdělíme na dva díly - do jedné poloviny vmícháme dýni.
-
7
Koláčovou formu vyložíme těstem, propícháme vidličkou a zatížené fazolemi pečeme 10 minut na 200 °C.
-
8
Poté odložíme fazole, dáme dýňovou směs, na ni smetanovou směs a pečeme 15 minut na 200 °C.
-
9
Poté posypeme zbylou goudou a pečeme 20 minut.